Wednesday, December 29, 2010

lg keter idaman




ni nk citer...

dr dulu aku nmpk keter ni mmg aku da jatuh cintan ngan design2 die wat

mmg die slalu wat lain dr yg lain...

keter xla semahal mane nk diagungkan

sama mcm keter aku pkai skang ni

tp pe yg die wat sangat mengagumkan

ni aku attach skali gmba keternye

dua2 keter die..haaa..


saje nk share..wat2 adekan topik jek...
da lame xmasuk entry..ekekeke..
kalo ade yg cun2 aku akn masukkan lagi k



Wednesday, November 24, 2010

biler da hangin!!~

ni pasal arini la....ade la 1 cstomer tu dtg bank
tgk muke mmg stok blagak laa..
pmpuan...tibe2 tanye zali ade zali...
aku pon jwb 'en razali xde..cuti...nk tnye loan ye??leh duk depan sane jap nnti ade pgawai entertain ye'
trus die pndang paiseh muke aku
so fairuz pon layan la makcik tu
makcik ke??leyh laa...mmg prangai makcik
lame punye lame fairuz layan tibe2 sore pmpuan tu da mcm tggi
ni ape punye bank ni
xmesra nih...sy cp sy nk wat loan kt sini...
keje awk tu awk punye pasal laa..
bkn susa pon..susa ke nk ikut kehendak pelanggan??
bank ni mmg xmesra pelanggan ea??
sy susa nk terima kalo ade bank cmni
sy xsuke....
so korang mesti nk tau sbb ape kan??
ni citer die...makcik yg bajet bagus yg xpaham bahase nih nk beli tanah
n tanah tu kt sabah...so assistant aku ni ckp la
leh nk wat loan tp yg prosesnye kne kt sabah la..
sini xleh nk proses...prosedurnye mmg cmtu
kne ikot mne tapak projek tu...
pastu tibe2 makcik tu hangin...nape nk kne proses sampai sane??
korang terima je la permohonan then suh la org kt sabah tu gi tgk site sume..
mmg la pon...siap nk ajar...skang ni yg pntg nk ko paham makcik da mmg loan tu kne proses kt sane
da die ckp nnti susa nk sain agreemnt sume nk kne flight ke sane
abeh tu yg ngade nk bli tanah kt sane apehal??bodoh..bkn ke ko ttap akn nk tgk??
xkn nk beli aje??then ape tujuan ko nk bli??
bikin kubur ea??..pastu die ckp la kang ade pape masalah pon da susa..kne dtg sane
so apesal nk pkir masalah??mmg ko xnk bayar ke??kalo ko xbayar mmg la masalah...
agk lame die bperang ngan fairus tu..
so aku ngan gentle nye konon gi la nk leraikan
last2 aku hangin skali duk kutuk2 bank mcm da bgus nk tolak cstmer
tu aku ckp die ni bodoh...xtolak
permohonan kite leh terima tp akan anta kt sane tuk proses...
xkn panel penilai johor nk sebok gi sabah semata tuk nilai tanah ko?
kn mudah kalo anta sane jek n sane proses
pasal nk sain agreemnt bkn leh jd masalah pon
sume can be arrange...kalo lulus pon leyh je courier bnde tu ke cawangan..mintak duit pon x...free jek...sain la ko kt batu pahat...tah ape ke bengong laa...
pastu nk ckp sy xsuke la bank cmni xmesra rakyat, so fairuz lak bls xpe akak leyh cari bank lain yg lg mesra...aku senyum jek die ckp cmtu..n mkcik blagak tu ckp awk xyah ajar sy sbb sy tau nk cari yg lain...masalahnye die pon agak kurang ajar..
penerangan bg nk ptg jek...pastu ko da abis kutuk2 maki2 dan2 ko kate sbnrnye dtg nk tnye rate jek
nk wat comparison kot tggi sy xyah sebok2 nk wat kt sini
so aku pon ckp la 8.8% setahun atas baki bulanan
die ngan akal pendeknye ckp, tggi la bank ni...sy rase commercial bank lg rendah
n rase lg mesra dr bank nih...dlm ati aku...tggi??ngokss...xpaham ats baki bulanan
weyh mkcik....ko bayar setahun xsampai taw 8.8% silap2 4-5% jek...mrgin da tntu separuh cuz ats baki bulanan
bkn fixed la siol..adeh la hai....tu la kalo org blagak pndai nk bckp mcm pndai...
pastu die ckp terima kasih atas info yg xmembantu..sy akn gi commercial bank jek
gilosss...gi la ko..org lain brebut nk bli tanah cari bank aku, ko nk gi cari commercial bank..
haaa bgus sgt la tu..gi la ko...xheran...aku jamin ko akn dtg balik punye...
tp aku rase ko xkn dtg...xkn ko nk jilat balik bank yg ko da ludah ni kan??
mkcik...len kali ckp gune otak...jgn gune bontot...ok???

Tuesday, November 23, 2010

ingin berkongsi


100 hari sebelum kematian:

Ini adalah tanda pertama dari Allah kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma sama ada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

40 hari sebelum kematian:

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arasy Allah. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih akan merasakan seakan-akan bingung seketika.

7 hari sebelum kematian:

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba- tiba ianya berselera untuk makan.

3 hari sebelum kematian:

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu di antara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

1 hari sebelum kematian:

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda akhir sebelum kematian:

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

Kubur/liang lahat Setiap Hari Menyeru kepada Manusia Sebanyak 5 Kali.

1. Aku rumah yang terpencil, maka akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.

2. Aku rumah yang gelap, maka terangilah aku dengan selalu sholat malam.

3. Aku rumah yang penuh tanah dan debu, bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.

4. Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawarnya.

5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nankir, maka banyaklah bacaan Laa illaa ha illallah, Muhammadur Rasulullah?supaya kamu dapat menjawabnya.

sumber : Tausyiahislamiyya

Monday, November 22, 2010

comel x???


sape yg comel?
die ke??
or baby??
ngeh3...
blatih ckup2 tuk mnguruskan anak di mase akan dtg ok??
ekekekek
;p

agak2 nk tmbah lg x??


emmm....da lame xciter pasal emas
aku pon da slow da bli emas
sbb stok da susa nk dpt
ade tu mmg ade tp nk kne que....lme lak nk kne tggu
duit da la nk dibekukan secepat mgkin
huhuhuhu...
agak2 biler aku nk start balik ek?
pasni xnk bli goldbar ngan dinar laaa
pasni back 2 beli brg kemas balik
tp nk bli kt mne??
POH KONG laaa...
die punye emas padat n mngikut ketumpatan emas penimbang
so kalo simpan n nk wat pinjaman, rate die xdela jauh sgt dikire t
ekekeke..
biler nk start??
thun depan la gamaknye

biler JGJ turn to 4WD~

hehehe...nape ngan tajuk nih??haaa???
ape tu JGJ???
nape turn to 4WD??
da upgrade ke???tett!!~
JGJ tu keter yg aku nga pkai skang ni laa
alkisahnye......
14 nov aritu, tibe2 terngade2 nk ikot bapak aku gi kebun sawit
hahahaha...lame da xgi kebun...last rasenye time skola rendah dlu
bapak aku petik pe lg trus la follow
n aktiviti tuk aritu juz tuk membaja kebun sawit seluas 2 ekar jek
haaa...
gi ny dua keter
pas da port uma arwah atok aku tuk amik baje, pstu arahan diterima
'Along, msuk kebun naik keter along laa'
wakakaka...aku mmg xde hal..sbb keter aku pon da bese masuk kebun
lawat tpak projek pemohon pinjaman aku
biler da msuk mmg keter aku trus jd mcm 4WD
perghhh die punye jalan xmcm ensem lak
lg truk dr kebun2 yg aku penah masuk b4 diz..
so pe lg harung jek la jln kebun tu
tkedek2 gak la aku bwk keter time tu tkut tjejak or terbabas dr laluan die
hahaha....ngan lopak lg so kesimpulannya keter aku yg bru je dibasuh sehari sebelum trus jd lg ensem
hehehe...tp mmg best r membaja sawit tu...
dlm tgahari gak la abes..mkn lunch pon same2 kt kedai makan
mak aku sempoi ngan kain batik slumber gi mkn kt kedai
hahahaha...
so ni antara gmba kami
xbyk pon
enjoy viewing

ni la keter yg dimaksudkan

adik aku ni poyo...da tau aku nk amik gmba dan2 nk blakon penat



gamba ni diambil after aktiviti membaja selesai
tyme kje xleh amik
nnt consider mngulor
hahahha

Saturday, November 20, 2010

separa sempurna

hmm...mggu ni mmg mggu yg memenatkan
tp mmg seronok...
sehari sebelum arini (19.11.2010) rumah aku wat knduri
saje2 wat knduri doa selamat
menu mlm tu pon mmg best giler la
nasi commerce aka dagang, n lauk2 die tu la..
made by my auntie n my mom
pas isyak trus start kndurinye
n mlm tu gak la aku ngan mak aku tdo lmbt
nk siapkn n setelkan pape yg ptut
pastu sok pagi2 lak da ade prog lain
siap punye siap, arini (20.11.2010) aku gi masai
gi anta brg kt uma die..
ramai gak la sedara2 aku yg ikot
thanx 2 pokzan & fmly
thanx 2 pakngah n makngah
thanx 2 pak anjang
thanx 2 maklang
thanx 2 toksu
thanx la sume2 skali lbey2 lg pd adik2 aku n my parent
susa2 jek sbb aku..
haaa..
alkisahnye 8.45 grak dr labis
then stop kt machap tggu sedara yg lain
then trus sambung perjalanan ke masai
sampai dlm 11.30..n brg pon da di anta
aku sgt lega...hehehehe...si dia sgt cntik arini
even certain part kt muke die agak fail
tp awk ttap cntik Noor Umu Aiman
btw thanx kt ayg tuk sume brg2 tu
haaa..so tu jek la aktiviti aku tuk arini
Alhamdulillah....semoga tuk yang seterusnye dipermudahkan lg
Aminn~
motif gmba aku??hahah

cnfuse...awk neves ke syg??ekekek...lek r..

die sgt cntik..disamping adinda dan bonda aku

lebar naw mak aku ni senyum


ni la brg yg aku anta =)

so kepada aku n Noor Umu Aiman
SELAMAT BERTUNANG
kuang3...
luv u
^_^

Thursday, November 18, 2010

die yg tpakse aku lepaskan...

hmm...ni pasal kesedihan aku...aku rase la mmg aku xkn dapat memilikinye
sbb???

1) harga die masih tinggi ecen da lebey 10 tahun around RM20k ++
2) premium insuran die tinggi
3) da xleyh nk loan sbb da lbey 10 tahun, kne wat personal loan, tp bab ni la yg aku faul...xleyh nk wat la plak
4) abah xbagi
5) mak xbg die kate nnti susa nk bwk mertua or bini biler ngandung (jauh tul mak bpikir)
6)aku da ade 1 bijik keter yg aku da prabis duit agk byk kt die, so syg gak nk tgglkn die n pkai keter ni lak

tp nape aku mmg minat giler kt keter ni??
ni sbb die:

1) ni keter limited edition proton
2) antara keter proton yg jarang giler denga prob, xmcm keter lain
3) satu2nye keter yg pkai enjin pure dari japan 4g93...mmg laju bai
4)design die yg cumel n sesuai tuk aku
5) aku giler speed, dapatkan keter 1.8 aku rase da memadai tuk aku tapaw kancil kt hgway...wakakaka
6)dari nama, tell everything, even pape yg berkaitan dengan aku, mesti nk kne ade putra gak....aku mmg giler minat keter nih

tp apekan daye...aku mmg tpkse lupekan hajat tuk memiliki ko..
sbb aku rase, aku ngah teliur nk pkai keter ni lak


TOYOTA WISH!!~
hahaha..prasan...
da la jat..
ko mmg layak main saga jek laa
ekekeke

HANYA TUK KOLEKSI TAMBAHAN BAGI YANG BERMINAT

ok...ni bru nk start jual brg lak...
aku ade 2 nset...original set..
bkn copy set
dua2 nset ni aku nk jual..
sbb aku da ade nset tlebey2...
dalam kiraan aku, aku da ade 4 nset...huhuhu
tp yg aku nk jual 2 nset ni jek:


N70
memory 2G
sume stil ok..keypad ke ape sume la
speaker pon ok...
skrin still ade protector lagik..
mms 3G setting still ok n function...
camera 2MP
hrge nset sahaja...
RM300 nego..include postage



Express Music 5610
memory 2g jugak
function pon ok jugak
keypad sume function lagik
camera 3.2 MP
bru pas repair n certain part still ade waranty
harga nset saje
RM300 nego jugak..include postage

so pd sape2 yg bkenan, leyh la contact2
ni nombor tuk call or msg
0177300153
uhuhuh....da kne bg no HP gak akhirnye...
da xsecret sudah...kuang3...

marathon~



arini??marathon...sehat x??
mmg 'sehat' abeh la....
sehat mate aku sbb marathon tgk movie kt lptop cik aiman ni haa
yg aku rembat dr mr rick kambing biri...oopppsss
lantak ko ler...huhuhu
ape citer yg aku tgk ekk???


LAW ABIDING CITIZEN...
citer ni mmg sgt gempak
sorang suami dan sorang bapa yg mau bls dndam ats kematian bini dan anak die
jenayah rompakan dan bini die telah dikelar dan dirogol depan mate suami
n anak die lak kne rogol gak...buduh giler org yg wat kje tu
tp laki ni mmg gempak giler r..
pas die tau org jahat tu xdjatuhkan hukuman sbb xckup bukti
so die susun strategi selama 10 tahun tuk plan tindakan die...
bermula dengan bunuh org jahat tu dengan dikerat 25 n bunuh lawyer2 n hakim yg mcm cipet tu haa
mmg gempak...tp last2 mati gak la laki nih...sbb taktik die dah dibongkarkan


PRINCE OF PERSIA
ni pon best...citer pasal satu dagger tu yg mampu mreversekan masa
n dagger tu jd rebutan dlm konflik melantik raja baru
n mcm2 la jd dlm citer nih...
mcm pnjg sgt la nk explain


ALTITUDE
citer ni mcm hampeh..
terlalu fantasi sgt...
ade ke patut kt tgah2 langit ade sotong besar
ni disebabkan 1 of the crew die mcm fobia naik plane
n suke bayangkan mcm2..
tp citer tu agak tragik gak...
care matinye tu mcm xbragak..


A TEAM
citer ni ntah kali ke bape aku tgk
mmg best...citer grup of soldier yg mmg gempak kalo bab2 planning tuk handle big case
n sum of gelagat diorg tu ade yg klakar..
tp citer ni mmg dr awal da gempak la...haaa..
kalo yg da tgk mesti agree ngan pndapat aku

so N3 kali ni bout aktiviti aku arini jek
nk basuh keter xjd..
ujan jek...
tuk sok lak??
sok aku akn jupe cik aiman...
pastu balik kmpg tuk setelkan hal2 wat last tyme..
nk gunting rmbut...amik cheese tart...fuhh...
bunyi mmg enak..
tp mmg enak pon...ngeh2...
tu jek la tuk malam nih...even mlm ni agak tegang antara aku ngan die, tp aku ttap xsabar nk jupe die sok...
i MISS her so MUCH!!~

Wednesday, November 17, 2010

haaa...cepat kemas!!~


woi anak2 md zin...
cepat berkemas nk balik kmpng ler..
haaa...
aku??balik x??
xbalik la der...kje kan??
mklum la raye aji ni cuti nye jap jek..
huhuhuh...
tp xpe laaa...skali skale xbalik pon pe salanye
nk gak merasa camne xbalik raye
asyik balik raye jek
hahaha..
btw tuk kengkawan lain yg nak balik kmpong
ati2 di jalan raya
eyh mcm xsesuai jek...
ati2 sepanjng perjalanan anda ke destinasi yg dituju
dun ask for tuju2
koh3...

epi iduladha


slamat ariraye aji,
kepada saudara serta saudari,
setahun hanya sekali,
kite banyak tgk lembu kerbau mati
koh3..
korban2...
ari raye korban...
xsame sgt mcm raye pose...
raye pose epi2 sbb sbagai ari kemenangan kite pose sebulan (kalo la pose~ ngeh3)
kalo raye aji ni...aku sendiri da yg da bpuluh tahun idup pon xtaw...
haa..igt...sebagai memperingati hari pengorbanan nabi ibrahim sembelih anak die
haaaa...xla tua sgt...aku leyh igt lagik..

arini xde pape aktiviti sgt...
layan muvee jek...
tgk citer tekken...
balik dr smayang td trus makan
mak wat pulut kuning (ade besday sape2 ke? bak kate pak anjang)
balik smayang td aku sempat gak tabur duit aku kt kdai taya td
setting chamber ngan wat alignment
abeh la 30 lbey..plus bli nat pnutup tu...siol je satu rm1
borak ngan tokey die siap ckp ini raye u bese sgt kn??
sbb u lom gi aji lg..
hahaha...cam ci...mmg aku lom gi lg...tp ade tujuan lain aku sambut
reason die mcm yg aku ckp kt ats td tu la
hehehhe..

so da bosan aku on9 sat
pastu kerna jariku ni nk menaip so....
terlibat lg dalam kancah pengeditoran lagik bah...
ngeh3..
so tu jek la tuk arini
hmmm.....da xlame lg da nih
NOOR UMU AIMAN SAPARI..
i miss u
^_^

Tuesday, November 9, 2010

kala bosan

ni la serba sedikit hasil karya aku di kala bosan
gmba ni da wat lame da sbnrnye
location pic taken: at malacca
enjoy n comment kayh..


da xtaw nk posting ape, so blanje gmba la sket

Anniversary!!~

oyeaaahhh...oyeaaahhh...
hahhahaha..anniversary??
ler...da kawen da ke??
tettt!!~
ni bkn anniversary tuk kawen da...
tp tuk aku dan makmu...yea...
bape tahun da???
3 tahun suda bai...lame da tu...kalo kawen da 2 or 3 org ank da...wakakakaka...
ni hampir sejam anniversary aku started...ape aku nk wat ek tuk esok??
emm..bab2 cmni yg aku lemaw nih....adehh...
aku nk wat yg stok surprise2 ala2 lemantik gitu kang die kate kawen da xwat lak..
ape ekk nk wat??


btw kepada Noor Umu Aiman Sapari.. slamat ulangtahun perkenalan dan hubungan kite yg ke 3 tahun... terima kasih sbb hadir dlm idup si manusia nih thanx jugak sbb da byk bersabar dengan perangai manusia yg xseberapa nih n thanx jugak la ats sokongan ayg tuk manusia nih sepanjang kite kenal... thanx byk2..3 tahun tempoh yg sgt lame.. best jugak tu...insyaAllah ape yg kite rancang yg tbaik tuk kite ni akn bjalan lancar... da xlame da pon kn???cewah memandai jek... btw thanx syg....smoga hubungan kite kekal hingga akhir hayat.. n smoga syg cepat2 jd istri abg...wakakak (stekmen xleyh belah)
luv u so much Noor Umu Aiman Binti Sapari.. thanx 4 everything

sy sgt syg dan cintakan die...

misi pertama tamat


hmm..skang aku da stop da manipulate duit ar rahnu...
sbb aku rase stok dlm tgn aku da agk byk
huhuhu...asal bleh jek..xpela...dr duit nye lebur baek aku wat bnde alah nih
so xlame kang aku akn tebus sume yg aku da wat tu...
n pasni perancangan berjalan mcm bese jek
n kalo ade rezki teleby lagik kompom aku tmbah lg stok aku...
ade gak yg aku rase tersilap caturan tp xpela..
pasni misi mengumpul mengumpul n mengumpul...
oyeaaahh...!!~

Sunday, November 7, 2010

+duit masuk - duit keluar.....urrghh

ape punye tajuk da??aku pon xtaw ape yg aku pikir..
ape nk citer??pasal arini??
ye...arini...xde pe yg best sgt...
cume...thanx 2 easy rhb...sbb bg aku modal tuk pusing2 bisness ni haa..
sket2 pon jadik laa...
xsgke lak leh lepas...so ape lg....jalan jek trus pas ni
sok aku akn amik stok..
n aktiviti mcm bese akn bjalan...
kne la cik makmu menjalankan tugasnye sperti bese
pape pon tggu abg inform dlu ye yang..hehhe
mcm la die nmpk posting aku nih

n arini gak la...dlm kecoh2 dpt duit ni
meragam la plak keter aku..
weyh keter, jgn ko pikir modal yg aku dpt tu tuk ko ea
dan2 ko nk majuk ko rosakkan dri ko ek??
pndai ko ekk??
haihh nyirap je gua...
tpkse meminjam...adess...
malu aku...huhuhu...xleh kaco duit bisnes..nk pusing amik mase woo

pe lg aku nk wat pas ni ekk??hmm...susun strategi pengurusan kewangan lak
haaaiihh...lme tul la nk tggu dividen ASB nih....adeh3...
nk wat modal ni weyh...haiyaaa...
byk plan da nih..jgn la bikin taik jugak meh...huhuhu

Saturday, November 6, 2010

haihh...mcm da nk dekat jek nih

hmm...nk dekat da..tp naseb bek sume da prepare...
ade la tggal sket2 krja tuk ari sbtu tu nnti...
tp mcm leh gak kate byk lg yg xsetel...hahah..

arini pe je wat ekk??
melayan sedare jek laa...
tibe2 jek dtg...ziarah fmly kate nye..
ye la b4 dat bapak aku da sakit berminggu tbareng jek.,..
skang die da makin ok..alhamdulillah laa...

haih gaji...nape la jap sgt ko tggl sket ekk??huhuh..
saket gak la aku bln ni...
byk bnde nk kne blanje ni...hahah
pdn muke....bru tau susa snang idop..huhuh
tp xpe la...yg pntg bnde tu mmg mggembirakan aku..
oyeaahh..!!~

so xtaw nk type pe lg...
sbnrnye bosan da nih...xtaw la nape...
da bape arini bosan jek...hmmmm....
xpela..wat bodo jek laa....
sampai tahap nk on9 pon jd bosan gak...ngeh3...
k la chow laa

naseb baek


hmm...paham??xpaham..ni ape nih??
ni la hrge emas skang..
menaik n trus menaik
prancangan aku mmg tepat pd wktunye
cume tidak byk pelaburan dpt wat dlm mase singkat sbb startup modal yg sgt sikit
tp xpe...aku rase mmg xrugi...
28/10...aku bli 1 dinar emas...rm 634...
arini 05/11 harge dinar RM651...dlm mase bape ari jek..
trus naik mendadak...
yg paling best 2 hari lepas xsilap...
hrge emas turun mendadak...aku amik lgkah brani laburkan duit 3k++ tuk agkt emas 20g
hrga die pd masa tu RM3012...n skang 05/11 RM3151...nmpk x perbezaan??
tu la hrge yg paling aku puas ati sgt2
sbb aku dpt bli 20g tu
fuhh!!~
pape pon, aku syukur sbb masih xtlmbat..
pdhal xsala kalo aku start bnde ni dr awal...cume pikir modal
biler aku da tau teknik manipulate dr ar rahnu..ape lg...
hehehe...
n skang alhamdulillah..
aku da ade 32.15 gram emas...
yeaaahh....alhamdulillah
aku akn lbih berdisplin dlm mnyimpan pasnih

Thursday, November 4, 2010

kini dah ade penambahan...n arini..mmg rugi giler!!~

arini mcm bese...melalui perbincangan antara aku ngan si die..
maka urusan aku di Agrobank berjalan seperti biasa
thanx ler ayg sbb bersependapat ngan abg bab2 cmni
hihihih..

btw arini aku, die n en mat jai telah pergi ke pontian
untuk melawat sedara aku kt hutan bernama hotel pontian..
hahaha...pedot duk dlm utan
cume aktiviti xbyk..mkn2 jek laa...
pastu borak2..lame xjupe pedot tu
bapak gemuk giler da
weyh...ko kawen perlu ke naik bdn sampai cmtu??
hahah...dlu giler slim....
btw thanx ayg sbb sudi teman abg pi pontian skali
hihihi

n mlm ni paaaaaaaaaaaling best...
aku telah dikejutkan dengan penurunan harga emas 999
dr asal 160++ trun kepada 150++
hahaha..pe lg aku msg la dealer2 emas ni haa..
kate nk lock hrga mlm ni
n then yg klakanye sume xrep msg aku...hahhaha
mesti diorg rugi kalo jual ngan aku mlm ni kot
tu yg diorg diam jek
cume ade la bape org jek yg rep
tp sbnrnye aku saje jek....
ko pkir aku ade 3k nk letak sejelepuk kt tgn korang ya dealer2??
mmg x laaa...aku xkaya lg bai..
xpe2 tggu sket ari lg
da slera besar...xmain dinar..
main gold bar lak da pasni...aku akn merancang nk leburkan duit gaji aku nex ni tuk beli mas 20g
hahaha...ade brani??gaji 1.6k...emas 3k...leh ke?
leh jek...ehem2 kn ade..sbb ni prancangan aku ngan ehem2 tu laaa....
tuk mase depan kami jgak
hihihi...so kepada dealer2 lek lah ye..
naseb korang mmg baik ler mlm nih...
kalo x aku da sambau da 20g korang
hehehehe
ni my next target lak


Wednesday, November 3, 2010

thanx puan rosnah

anda telah menyampaikan hajat sy tuk bli dinar yg seterusnye
perrghhh...giler bapak susa nk cari dinar skang
huhuhu...da la dinar kelantan da xleyh diniagakan lagi..
so sok tgahari amik stok
oyeeaahhh

Monday, November 1, 2010

hmm...xsaba tggu sampai..


arini aku da deal dgn sorang dealer...
dari muar..
tuk dptkan 1 dinar emas...setelah keciwa xde stok kt batu pahat after tanye hampir 5 org dealer emas kt cni
huhuhuh...n finally dr muar coming..
so duit da bank in...
lock price arini RM636...siap pos RM640
hmmm....aku cube displinkan dri aku pasni tuk wat simpanan tp bukan dlm bntuk tunai
tp dlm bntuk barang
senang...kalo simpan dlm bank, kalo tdesak aku leh kuakan balik
ni kalo da bli dinar, mcm mls2 jek nk cairkan kepada wang
hhihihi...ouh dinar..ku xsaba menanti kehadiranmu..
yeahh!!~

Sunday, October 31, 2010

xsala kawin awal....kalo.........

Nota : Bagaimana seorang pelajar tahun akhir Universiti yang hampir bunuh diri kerana depresi setelah ditinggalkan kekasih mengubah kehidupannya 180 darjah menjadikannya insan yang paling bahagia di muka bumi ini dengan perkahwinan di usia awal. Berikut adalah coretan terus dari hati dan mata pena beliau tanpa sebarang editing…

Saya berusia 21 tahun, dan sudah berkahwin. Masih muda bukan? Suami saya berusia 23 tahun. Juga masih muda. Kami berdua masih belajar. Jadi, Mengapa berkahwin? Kalau ikut kata mak ayah, “Nak bagi bini makan apa? Pasir?”

Perjalanan cinta saya tidak mudah. Sebelum berkahwin, saya pernah teruk dikecewakan bekas kekasih. Dia minta masa 3 tahun dari tarikh kami “declare”, untuk bersedia untuk berkahwin. Hampir 3 tahun, saya ditinggalkan untuk perempuan lain. Kecewa? Sudah tentu. Jujur, saya hampir bunuh diri. Saya mengalami depression di maa saya disconnect dengan dunia luar.

Tapi selepas itu baru saya sedar kehadiran suami saya yang sudah 4 tahun menunggu peluang. Pada mulanya, saya ingat sekadar “cinta rebound”, tapi selepas 2 bulan berkenalan dan bercintan, suami saya melamar untuk berkahwin. Pada mulanya, saya ingat satu gurauan. Akhirnya si dia berani call ayah saya, dan minta izin untuk berkahwin, kerana takut kehilangan saya lagi.

Ayah saya pun dahulu berkahwin ketika belajar, tahun 1 peringkat ijazah. Suami saya pelajar perubatan tahun 3, dan saya Cuma tinggal 2 bulan untuk mengakhiri pengajian. Ayah saya bersetuju, dan memandangkan saya sudah kecewa, takut juga pisang berbuah dua kali. Akhirnya, kami berkahwin. Dengan mahar RM200, sebentuk cincin emas, tiada hantaran, tiada majlis, kami bernikah.

Simple bukan? Kenapa perlu pening??? Kalau anda lelaki, anda mesti ingin berikan segala yang terbaik untuk bakal isteri anda. Dan, kalau anda perempuan seperti saya, semestinya inginkan hantaran yang tinggi (lulusan ijazah sekarang, rate hantaran RM10K ke atas). Perlu tidak?

Maaf perempuan, kalau terasa. Saya bukan jual diri, saya tidak perlukan hantaran RM10-20K. Saya tidak letak harga untuk nilai diri sendiri dan harga cinta saya. Ini masalah kalau kita kahwin cara Melayu, da bukan cara Islam. Saya perempuan lulusan ijazah, saya ada tulang 4 kerat, dan saya boleh berusaha, kenapa perlu mengharap dengan lelaki? Suami bukan untuk dibebani, tapi untuk Disenangi. Isteri bukan untuk dibeli, tapi untuk dikasihi.

Kos kahwin sekarang paling rendah pun RM20K serba satu. Hantaran, majlis, belum baju, pelamin. Tapi cuba fikir, perlu tidak? Baju raya kan masih ada, cantik lagi. Kasut raya pun masih baru. Kenapa perlu buat majlis di hotel, dewan orang ramai kan ada? Kalau rasa sangat mahal untuk katering, boleh upah orang masak, tinggal sediakan bahan dan peralatan. Bersanding tak perlu, buat penat badan duduk macam tunggul depan orang.

“Seganlah. Nanti orang kata apa.” .. “Isk, buat malu belajar tinggi-tinggi, tak dapat hantaran”. Hai, ni mentaliti Barat. Bagi yang beragama Islam, ingat rukun nikah. Tanggungjawab selepas kahwin yang penting. Lebih baik duit sewa pelamin jadi duit persiapan untuk anak pertama. Prioritikan penggunaan duit anda. Kos bersalin bukan murah. Kalau di hospital kerajaan, paling kurang perlu ada RM400-500. Tapi di hospital swasta, minimum RM2000. Kos ada anak sangat tinggi sekarang.

Pernah cuba lihat harga setin susu bayi di pasar? Harga lampin pakai buang? Dan sekarang, anda masih terfikir pelamin itu penting? Ini tak kira duit nak beli kenderaan, beli rumah. Pening!! Jadi jangan bebankan diri anda dengan majlis perkahwinan yang membazir dan tidak perlu.

Saya bahagia sekarang. Boleh keluar dengan suami tanpa rasa takut dan malu, disentuh lelaki bukan mahram. Dan suami saya tidak perlu takut saya diambil lelaki lain seperti dulu. Apa semua yang pasangan bercinta lakukan, kini kami lakukan dengan halal. Dan kami boleh lakukan lebih dari itu, dengan halal. Tidak perlu risau. Kami aman dan bahagia. Saya dan suami masih bercinta. Masih belajar mengenal sesama sendiri. Dan percayalah, tak guna bercinta lama-lama.

Seganlah keluar dengan pasangan yang tidak halal untuk anda. Saya dan suami, masih seperti pasangan yang baru bercinta. Saya mampu tanggung hidup sendiri, kerja dan cari duit sendiri. Buat apa menyusahkan suami? Dan suami berusaha belajar bersungguh-sungguh (bagi pelajar perubatan, anda faham maksud saya),untuk mendapat keputusan yang cemerlang. Saya tahu ego lelaki tercabar, tetapi saya jujur cintakan suami saya. Saya tak ingin jadi beban, cukup asal dia berasa senang dengan saya.

Tidak perlu nafkah yang besar, semampu yang ada saya terima. Bakal-bakal isteri sekalian, bersyukurlah dengan suami anda. Dan bakal-bakal suami sekalian, hargai isteri kamu. Terima kekurangan dan kelemahan pasangan anda. Persamaan membina keserasian, perbezaan itu melengkapkan.

Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Jangan putus asa. Berkahwinlah! Semoga anda semua merasa tenang dan bahagia.

sayang...dengar dulu...

"Sayang...dengar dulu cakap abang...bagi abang jelaskan perkara sebenar.." rayu aku. Ya..memang dia sangat marah pada aku. Tapi apa yang boleh aku buat? Aku sendiri tak minta benda ni jadi pada aku. Ya..dia mara aku..atas sbb apa?? Bkn..aku..mmg telah diberi peluang untuk hidup yg singkat..Dia...aku mmg telah kenal lama..hampir 3tahun..da telah berumahtangga dengannya hampir 6bulan...masih baru..pada mulanya mmg bahagia...yea...hasil dari perkahwinan kami yg lahirnya atas dasar cinta..perkenalan awal kami pon bermula di kampus...yea aku pon telah lame menyingle time tu...kne lak ade seorang prempuan ni yg mmg btul menarik minat aku...n aku sndri pon xtau...aku da korbankn segala aktiviti aku, enjoy, berhibur dengan kawan, gi kelab, n pape lg la aktiviti yg mmg buang masa sesangat la...n mase tu aku gantikan utk cube tuk ambil hati die...Ya...die mmberi respon dan perkenalan kami berjalan lancar sehingga la pada 1 hari tu...beberapa minggu sebelum majlis pernikahan kami, aku telah batuk dan yang memeranjatkan ialah batuknya berdarah...aku ke hospital dan aku telah diberitahu oleh doktor yg aku dihidapi radang paru2...Ya Allah...berderau darah aku...lemah...semua mmg lemah setelah ditambah oleh doktor yang aku tidak punyai masa yg lama untuk hidup....hanya 1 tahun paling lama...camna dengan die??aku akan tgglkn die selepas hanya beberapa bulan aku kawen? Ya Allah...camane aku nk terangkan kepada die??ini yg sedang berlegar dalam kepala aku...aku xpatut tabur janji tuk membahagiakan die sampai mati kao aku tau ajalku begitu singkat...aku mmg xkn janji...krana prkara ini hanya akn mnyakitkan hati nya...sayang...abang mintak maaf...syg kate pas 6 bulan kite kawen kite nk pergi bercuti bersama kt bandung dan menunaikan umrah bersama kn??tp abg menolaknya...syg...abg mntak maaf....abg cube tuk berikan penjelasan, tetapi syg berkeras...syg kate abg xpntgkan syg...abg da ade janji lain dan utamakan kerja dan disebabkn itu abg cancel holiday kite..bkn bgitu syg...smalam abg pergi lg ke klinik dan syg pon tidak tahu...mmg salah abg, abg pon xbgtau syg ttg pnyakit abg...maafkn abg...doc berkata abg hnya tggl 3 hari untuk hidup...dan hari yg ke 3 ni la kite tgah bergaduh....syg...abg xberniat lgsung nk sakitkan hati syg...abg minta maaf xdpt bahagiakan syg, xsempat mmberikan zuriat sebagai buah cinta kite, paling tidak pon itu lah yg akan mmbuat syg teringat kt abg biler abg da tiada...ye...pada masa ini abg mmg da xda...n abg pon da telefon adik abg tuk perkara ni...mksd abg minta syg bace surat ni tuk syg tahu ape yg berlaku...selepas syg pergi slepas kita bergaduh, hati abg mmg sakit...bkn sakit kerana perangai syg, tetapi sakit kerana penyakit abg ni...syg lgsung xnk dengar dlu..abg sangat serba salah...tidak perlu masa yg byk tuk abg jelaskan semuanya tetapi syg tetap ingkar...ttap tinggalkan abg...jikalau masa leyh diulang...abg akn cuba bahagiakan sayang...walau dalam masa singkat tetapi dalam masa singkat tu juga la abg sibuk dengan kerja dan semuanya kerana janji kita pada masa kita nikah dlu...semata untuk membahagiakan sayang...sayang...abg harap sayang maafkan abg kerana tulis surat ni panjang sangat sebab ABANG NK TENGOK ORG2 YANG BACE BLOG NI NYEMAN KE X NGAN ABG SBB ABG NK CKP ABG DA MLS NK TYPE LAGI.....HAHAHAHHA....CHOW!!~

biler da bosan

haaa...geng...ape nk wat biler bosan??
aku??on9 jek ler...tp skang bg aku on9 pon da bosan
ngadap bnde yg same jek..
mate sakit
otak benak...baik aku bebel jek dalam nih..haaa
btw...lgu bruno mars yg baru ni..
nk kate bru tu xla sgt...
best la jugak...
so layan jek laaa
aku pon xtaw sbnrnye nk tulis pe tuk entry nih...hahaha
ok laaa

ilmu baru

haa...ni aku nk share ilmu baru...
ni bru bg aku laa...xtaw la bg korang baru ke lame
pd yg nk bkawen...risau pasal hantaran??
nk tau care kumpul duit kawen x??
ni choice la slain dr wat loan...
tibe2 la bakal2 mak mertua korang petik nk RM10k tuk hantaran
aku ade 1 care....tp still gune loan gak tp bukan direct tuk kawen laaa
cntoh tuk loan nk kawen hantaran sepuluh myb korang wat 15k ke kn masuk hneymun skali
ni x...korang juz wat kurang dr 10k jek...nk tau pastu wtpe???
hahaha...bli emas laa....
kalo korang nk tau margin kenaikan emas dalam setahun tersangat la laju dan tinggi
contoh ASB..average dlm 7-8% setahun
mutual fund nearly 20% setahun
tp emas?? 30%++ setahun
so kalo cntoh bakal mak mertua korang nk 10k aku kire2 modal korang juz 7k jek...
kalo yg da ade duit byk tu da leyh da korang bli emas
kalo yg tunang ikat lame la mcm setahun 2 tahun leh la gune care nih...
kalo ikat xsampai setahun tu aku rase ikutla care asal korang
n then biler da ckup mase korang jual balik emas tu...
insyaallah sampai 10k or hampir...hahaha
korang caye x??caye laaa...
aku ni naseb la keje kontrak jek
bkn tetap...kalo la tetap, slumber aku wat loan ikat 20 tahun
20k jek....ckup ler...haaa....mmg slumber aku wat investmnt cmni
ni aku punye cadangan jek padahal aku xwat pon
sbb aku xdpt pluang tuk wat personal loan!!~
demm!~
tu jek la yg aku nk share arini...huhuhu

Tuesday, June 8, 2010

Percutian Ke Pulau Tioman

percutian??holiday??jenjalan...
mmg bnde yg jarang aku wat...memandangkan fmly aku pon jarang wat bnde cmtu
hihihi..so ni aku nk share laa..hari aku yg paling best
asalnye nk gi lgkawi tp last minit cancel pi tioman lak
so dr BP kol 9mlm ari jumaat aku berkonvoi la dengan Putri Aiman menuju ke Pasir Gudang tuk berkonvoi skali dengan fmly die
agak2 gerak dlm kol 12.30 gitu...n sampai sane dalam 3.30
naik feri lak kol 4.30..tyme dalam feri jgn tnye nape lak sejuk yg amat
sampai2 dalam kol 7 kot
peh mmg teruja...sgt cantik tempat die...air die jernih yg amat!!!~
so 3 hari aku kt sane...hari pertame free activity laa...
kitorg byk abehkan mase mkn, mnd, blatih snorkeling, naik basikal (da lame siol xnaik basikal) n lepaking la kt jeti
tyme snorkeling mmg best...tgk karang kt pulau rengis...pastu gi marine park tgk ikan...yg ni agk seram sket ikan nye rakus bab dpt mknan...da la ikannye agk besar gak...mkn jari mmg selamber jek...hihihi...tu kire acara paling best laa..
pastu shopping kt tekek....mcm2 la diorg bli wat souvenir...aku jek xbli pape..mklumla bajet xckup cung...hihihi
mlm nye plak ade BBQ...layaaannn~
sok nye lak aktiviti bebas lagik...tp yg xbest nye ujan lak so aktiviti terbatas la kan...
tp yg pntg mmg best la sepanjang mase kt sane...
mmg aku mcm org jakun laaa...xpena gi tempat2 cmtu..hihihi...
ni ade gmba sket...enjoy







Wednesday, March 17, 2010

AWAS! Jangan JOIN RM20segera kerana.......

AWAS! Jangan JOIN RM20segera kerana.......
Walaupun RM20 bukan la suatu nilai yang membebankan,

JANGAN JOIN JIKA:
[x] Anda memang tidak minat cari wang lebih
[x] Anda mudah dapat RM20 ke atas setiap hari
[x] Anda mahir dalam pemasaran internet
[x] Anda tiada beban hutang teruk..
[x] Anda selesa dengan cara hid...up kini
[x] Anda suka cari orang bawahan (MLM)--------------------------------------

Ya benar! Jika Anda sepertiyang disebutkan di atas, Andamemang tidak perlu menyertainya.----------------------------------------
Akan TETAPI,Jika Anda bukan tergolongdari apa yang disebutkan di atas,
Anda patut teruskan bacaan.
Tahukah Anda bahawa Team Kuasa100 dan Infinity Downline adalah untuk mereka yang:

[ v ] minat jana income di internet
[ v ] ingin menambah pengetahuan dalam Internet Marketing
[ v ] bosan dgn biz konvensional yang tidak menguntungkan
[ v ] tiada modal besar, tapi ingin menjana pulangan yang besar..

==> http://www.rm20segera.com/?r=ezadputra <==DAFTAR SEKARANG,
Ikut panduan seperti di bawah;
1. Daftar di sini :...http://www.rm20segera.com/?r=ezadputra
2. Buat Pembayaran RM20 Kpd Penaja (*ezadputra SHJ)
3. Submit Pengesahan Pembayaran melalui akaun ahli percuma RM20segera anda
4. SMS penaja setelah membuat pendaftaran
5. Setelah penaja mengaktifkan akaun anda, login members.
6. Dapatkan url web replikasi anda dan sebarkan di internet

Sunday, March 14, 2010

ni la kerja aku sepanjang sabtu (13 mac)

bgn da la lewat
uhuhu
pastu da xtaw wtpe aku on9 jek laa
naseb bek kolej depan ni still onkan wireless die
kalo x mmg mati akal ler aku
da la rdtax mati
xpat nk mrayap mane2 da...
gaji lak kua lmbt lagik
uhuhu
last2 aku layan maen game kt facebook
uhuhuhu
sala satu yg aku maen, car madness
mmg ssuai tuk aku yg giler keter ni haa
1 hari ngadap trus da level 6
100 match da..uhuhu...
kalo btul dpt duit, kayo da den
eekekeke
k lah....
tido mau
chow!~

Sunday, March 7, 2010

Thursday, March 4, 2010

my pren yg kengkadang menyirap n kengkadang best



uhuhuh...
tp yg penting diorg best
ni gmba tyme kitorang nk gi site visit
n first tyme aku sampai pantai minyak beku kt batu pahat
leyh tahan gak
ehehee


Wednesday, March 3, 2010

imbasan kembali



hehehe..saje masukkan post nih..
da xtaw nk watpe dah....
ni la die aturan perubahan keter aku...
dr mule aku dapat
sampai la skang ni haaa

dari standed gaban...
tyme tu bru pas tinted jekk

pastu pasang kasut baru

pastu da pasang skirt ngan lip bumper baru

pastu pasang scoop

pastu ade duit telebey tuka kasut baru lak

pastu da mcm2 da aku letak
side mirer tuka...ade besi depan tu haaa
ade sesungut kt depan
n latest jd la cmnih

ni sume gara2 masuk kelab punye pasal
bkn pasal nk menunjuk
tp tjebak tgk org lain wat keter diorg
uhuhuh

so kepada all pemegang kerete saga dan iswara termasuk BLM
meyh la join kelab nih
kompom best

www.sagaiswaraclub.com