Monday, September 8, 2008

Proton ku dan Proton mu


proton...satu jenama kenderaan kt malaysia..juga syarikat pngeluaran keter pertama negara kita...bercerita tentang proton, ramai pertikakn ttg kualiti keter proton skang...ni smenjak keter yg latest2 punye keluaran laa...like waja, perdana, savvy sampai tahap kne anta kilang balik tuk repair bnde2 yg bkenaan...yg blaku penarikan semula stok savvy terhadap pasaran tempatan sbb ade masalah teknikal kt kete

kite tgk mcm keter dlu2 like proton saga, proton knight...tu la antara keter kebal or keter terhebat sbb tade byk hal pown yg timbul mase pengeluaran jnis tu...nape kualiti keter skang xsame dgn dulu??xsama hebat mcm dlu??xbyk wat hal mcm dlu??nape xsame??harga keter makin mahal..ikut jnis n cc krete....tp kualiti makin lame makin low....consumer pown byk da mrungut...kn??nape ekk agak2??

ade gak terbace satu artikel...da lame punye artikel...kua isu nape keter jual mura kt pasaran lua n nape xjual murah kt pasaran tempatan??lg2 mcm kt UK tu...murah2 jek keter nye....sampai ade bli 2 3 bijik trus...nape nk mahal kt market sndri??ni same citer mcm minyak laaa...kt tmpt sndri nk jual mahal..pkai minyak org lain lak tu...minyak sndri duk dagang kt tmpt org...same la mcm keter nih...yg dijual kt pasaran tempatan punye la kualiti bese2 ja tp kne yg anta obersea siap leyh customize lg ikut buyer tu nk cane dlm keter tu...servis sgt maveles!!...pastu kualiti mmg baik laa....sampai ade org ckp..kalo btul nk bli keter proton yg best, try la bli kt oversea pastu bwk masuk malaysia...mcm proton impian kt UK( kt malaysia known as proton waja) pasaran die sgt baik n tade pown masalah2 mcm kt malaysia nih..gearbox prob laa power window prob laaa...kualiti body n chasis jgn citer la plak....mmg keras sbb negara diorg jnis tade bwk keter pelan2..sume laju...kalo pelan mmg kne mara laa...body baik tp murah gak tu...camano tu??

tp dlm kate xbagus ni aku sokong gak la keter tempatan nih ngan harapan diorg ubah laa kualiti n management diorg nih...servis pown kne la bg baaek punya...kn??? lgpown aku idam2kn sgt keter putra..aku pown mmg ade azam nk bli keter putra dlm umor aku b4 28 means 25 keats da pkai da keter tu..tu la keter proton yg keluaran baru yg kire ok kualiti nye..enjin pown ok..kualiti chasis antara berat x ringan pown x....kalo nk wat modifikasi pown mmg putra la yg terbaik beside wira aeroback...lg satu savvy..dlm buruk2 die pown ade gak baik die..jimat minyak...same ngan tiara..tp tiara nih brg sparepart xbyk..same gak mcm putra..tu yg keluaran terhad....

so ni jela serba sdikit citer2 pasal company keter tempatan ni haaa...pandangan seposen jekk
^_^

2 comments:

miszcr7 said...

sye pki proton wira..
;)

PuTraYaMaDa said...

ouhhh...wira yg putih2 tu kan??ekeke..tawu da...sy plak pkai saga..;p