Saturday, September 6, 2008

kepahitan idup

sini ade gak la nk share...ari yg paling pahit dlm idup aku...yg aku rase mmg sgt terase n mcm tatawu la nk ckp ape...kisah ni jd around 2004...tyme tu diploma part3...ade kenangan pahit..terlibat dlm kemalangan kereta...tyme tu lg bape ari jek nk raye pose...3 4 hari laa...accdnt sbb tbabas...n masuk tebing...mase tu balik dr beli baju raye..mmg trus xpakai la baju raya tu...n naseb bek sorang jek tyme tu...n mase accdnt tu mmg mate celik n redha je ape nk jd pastu...nk mngucap mmg xtklua laaa..cume kalimah Ya Allah je yg tklua dr mulut aku..sekurangnye igt tuhan gak la tyme tu...da mcm nek roller coaster..keter bpusing ats jln raye n ending nye masuk tebing n empat2 tayar ke ats...alhamdulillah aku tade pape...n aku dibantu oleh satu driver lori tuk tarik aku kua dr keter...pecahkn cermin side driver n trus tarik kluar...sbb bhgian blakang keter da brasap..takut ade sumthing tbakar....tp pas kua dr keter, lutut aku mmg lemah giler...aku tgk keter n aku tkejut giler...keter sgt teruk...mmg sgt teruk...dlm otak aku pikir..."ya allah cane nk ckp cane kt mak nih,ape aku nk jwb kt abah??" aku mmg tdiam..org tnye2 pown aku mmg diam jekk..xjwb pape..then makin ramai la yg brenti nk tgk accdent tu...aku mmg diam n trus diam tyme tu..takut sgt...then sampai la ade pakcik tu suh aku minum air..sbb muke aku sgt pucat tyme tu...da terbuke pose aku tyme tu...then bru la aku ckp..."nk tepon mak"....tp aku xnk ckp..aku suh org lain yg ckpkn...kebetulan fmly aku yg lain otw balik dr tganu...col la n aku ckp kt abah..."along accdent n along tade pape"..tp yg aku kecik ati...aku kne marah..sbb die pkir aku lggar org..then aku ckp x...accdent sndri...pastu aku trus end call...suh abah balik cepat..prasaan aku tyme tu tuhan je yg tawu...pastu yg nk mara plak ade la sorang tu ckp "driver die mati ke??" aku ngan mara ckp "idop lg la celaka" sbb yg tnye tu kafir...keje nk amik no jekk...main no ekor gak nye...pastu aku dbantu oleh staff mak aku punye adik..die dtg n tlg pape yg patot..setel ngan polis trafik sbb kbetulan die lalu kt situ..mmg malang la naseb aku...lesen kne amik..P lg plak tu..n aku dihantar ke rumah oleyh taukey tarik keter...kwn bapak aku gak laa..b4 sampai uma die kate nk gi hspital ke x then aku kate xnk...

sampai je kat uma...aku baring n tggu parent aku balik...tp biler sampai, aku mcm sdey giler...diorg wat mcm aku ni tade pape yg jd jekk..mcm xaccident..tade gi kt aku ke tnye ok ke x..yg aku nmpk mak trus masuk dlm blik die...aku pown mcm ckp dlm ati laa "pergh..kalo mati pown bgus la gak nye..tyme tu la bru nk terkam ke pe ke.."mmg jahat gak la mulut aku tyme tu..kecik ati seyh...tu la kejadian paling pahit dlm idop aku....sebenar nye citer ni ade dua side..satu side aku n satu lg side mak aku..

ni pown aku dpt tahu dlm awal tahun ni...tibe2 tbukak citer pasal aku accdent tyme tu..then mak pown explain everything...kire ni citer dr part die la plak...mase die dpt pggilan aku tu abah yg jwb phone...mak kire denga2 je la perbualan aku ngan abah..cume die tatawu ape yg jd kt aku tyme tu...yg mak prasan abah bwk makin laju...mak duk tnye bape kali kt abah nape ngan along...nape ngan along..n abah juz jwb tade pape jekk..then abah speed lg sbb aku gak yg suh abah balik cepat gak nye...mawu x nye..dlm keadaan cmtu mesti la aku nk diorg ade..tul x?? then mak non stop tnye nape ngan aku...then abah pown ckp laa..along accdent...mak aku trus tdiam...mak kate mak nangis..sbb die rase die sala...
cmni...b4 aku nk gi segamat nk shopping, aku mntk izin nk bwk keter je..alasan ape mmg aku lupe laa...tp aku da siap basuh keter da...mak xbg tp aku nk gak...then mak kate suke ati ko laaa...tu la antara sbb mak rase die bsala..dlm keter otw balik labis mak aku xbenti2 tnye kt abah..die ke yg bsala sampai along accdent..yelaaa org tua2 penah ckp mulut mak kn lain sket kan?? abah pown diam jekk..n biler sampai labis die trus masuk bilik..nk tawu sbb pe die masuk bilik?? ini yg die ckp..die xsampai hati tgk aku tyme tu...muke pucat..n sbb rase die sbesalah tu la die trus masuk balik...xnk berdepan ngan aku...yg aku lak leyh pikir lain..pkir mcm diorg xsyg aku lg ke??like dat laa...
n dlm bilik tu mak ckp abah mara mak.."nape awk xterkam ank awk tu...kn die accdent..nape xpeluk ke ape ank kite tu...ape yg die pkir nnti?? awk pown duk kate tu sala awak..yg ni mmg sala awk..da tawu ank kite kt lua tu awk xnk jenguk die" tu yg mak ckp...aku tatwu pown yg abah mara mak dlm blik tu...adek aku yg lain2 lg la tatawu..diorg tatawu pown aku accdent....then sampai la mase bbuke..mak still diam..die juz tnye2 jek...
haa..ape yg tjad kt side mak tu aku baru la tawu awal tahun 2008 nih...tyme mak citer balik tu mak menangis...aku da jd sebak laaa...die duk kate sala die kan..padahal bkn sbnrnye...then baru tu laa mak aku mntk maaf ats sbb tu...tp aku xrase pown die sala...aku denga balik mmg sdey laaa...sbb bru tawu perkara sbenar..nape mak xpdulikan aku mase aku accdent...mak..along syg mak~
dlm pngalaman ni aku xciterkn sume laa...aku takowt korang jd bosan bace..ni pown aku rase mcm da pnjg sgt da..so kpd kwn2 yg bawak keter,ati2 la yehh..igtla org tsyg...saje nk share...gmba accident tade...sbb mak xbg simpan...sbb die tgk pown pitam..huhuhu...k laaaa....

2 comments:

lady intan said...
This comment has been removed by the author.
lady intan said...

shedey seiii cter ko neh(siyes)...moral of the story
1)bwk keter elok2..
2)dgr ckp mak..
3)jgn buruk sangke ngn parent..
4)dun drink n drive..huhuhu
5)pkai tali pingang keledar dbelakg..(whuahuahua)
6)pakai helmet..
7)lu pk la la sendri...kihkihkih

p/s : thanx bg ak 1 idea ape nk tulis kt blog ak..hihihi